Brez glutena – Prekmurska gibanica v kozarcu

Zaradi potrebe po hrani brez glutena (ščitnica) spet in spet raziskujem, kaj lahko jem, da bo dobro za moje telo in da bo okusno, slastno in včasih tudi sladko, se ve:)

Tako sem prišla do brezglutenske prekmurske gibanice (kateri je odvzeto testo) v kozarčku. Osnovna navodila sem nekoliko prilagodila.

Za 4 kozarčke (velikost na sliki), sem uporabila:

  • 100 g mletih orehov
  • 100 g maka
  • 4 žlice skute (jaz sem zaradi kremastega občutka uporabila maskarpone; uporabite lahko tudi kokosovo kremo, če želite obrok brez mlečnih izdelkov)
  • 2 veliki jabolki
  • sladkor Sukrin
  • voda
  • cimet
  • limonina lupina

Zmlete orehe sem z žlico zmešala s sladkorjem. S tem sem prekrila dno kozarca. Mak sem zmešala z vodo na toploti, da se je zmehčal. Dodala sem limonino lupino. To plast sem naložila na prejšnjo, orehovo. V maskarpone sem zmešala čisto malo sladkorja Sukrin in naložila naslednjo plast. Jabolka sem olupila, naribala in posula le s cimetom (tukaj se mi ni zdelo potrebno dodajati še sladkorja).

Pa še izkušnje – prvi kozarček je izginil, še preden je minilo pol ure, kar je bil moj pogoj za to, da se sladica zmehča (kriv partner).

Kozarček, ki je ostal, pa je bil v bistvu naslednji dan še boljši, ker je bil bolj prepojen. Tako da – če zmorete počakati – bo sladica najboljša naslednji dan. 

Nazaj na stran Recepti.