Darilo #3: Gibalno darilo – vaja za kolke

Danes je čas za moje prvo gibalno darilo. Najprej se bom lotila kolkov.

Najprej pa bom z vami delila svojo izkušnjo s kolki. 10 let nazaj sem se pri svojih tridesetih letih počutila povsem zakrčena. Ne glede na to, da že 17 let učim pilates, 20 let delam v športu, me je pogosto bolel križ, kolki so me boleli vsakič, ko sem se premaknila in na sploh sem se počutila telesno staro in nerazmigano.

Pa sem potem zanosila in sem si rekla, bom že po porodu to “popravljala” in prihajala nazaj v formo!

Pa me je presenetil carski rez, ki mi je mojo željo po skrbi zase premaknil vsaj za dve leti. Namreč še dve leti po porodu sem čutila rano reza, bila sem napihnjena in moj trebuh je bil še vedno “noseč”. Spala sem moteno, dojila 16 mesecev, skrbela za otroka.

Seveda sem kot mama z vso svojo odgovornostjo in empatijo naredila za otroka skoraj vse. Če bi danes rodila še enkrat, bi najbrž počela to enako zavzeto.

In priznam – zelo, zelo težko sem se po porodu spravljala na gibanje, zelo težko sem nekaj redno vadila. Res je, da mi inštruktorji ne opravljamo toliko sedečega dela, ker kažemo vaje, hodimo po dvorani, popravljamo ljudi. Ampak veste, to ni trening.

Tudi mi, inštruktorji, moramo na svoj trening, če hočemo ohranjati telesno formo.

Ampak moje počutje v nekaj letnem poporodnem obdobju res ni bilo dobro. Tako so me boleli koli, da sem mislila, da imam revmo!

Celo skozi vse preiskave sem šla – od osebnega zdravnika – ortopeda – fizioterapevta. Opravila sem MRI sakrioiliakalnih sklepov, ledvene hrbtenice, prsne hrbtenice, …

Na srečo (!) preiskave niso pokazale posebnosti razen blagih degenerativnih sprememb, ki jih pridobiva pač vsaka hrbtenica s staranjem.

Všeč mi je bilo spoznati postopke, katere opravi večina mojih strank in izkušnje z različnimi inštitucijami (tako dobre kot slabe), ki mi pri delu samo koristijo.

Na koncu te moje raziskave telesa sem ugotovila, da moram moje kolke razmigati in jih narediti močnejše!

Po treh letih res redne vadbe (motivacijo sem našla v sebi s tem, da je zdravje moja najpomembnejša vrednota in telo moje orodje, s katerim delam), se danes počutim fit, počutim se močna v križu, počutim se močna v kolkih. Izvajam vaje, ki so mi 10 let nazaj bile grozne, težke, boleče, neizvedljive!

In motivacijo sem našla tudi v tem, da želim biti vam za zgled. Želim vam povedati, da se da. In da ni nič narobe, če kdaj nismo tipi topi fit. Ampak da se da! Pa ko potegnem črto, to niti tako ne grozno težko ne drago niti mi ne vzame toliko časa, kot sem prej v teoriji mislila, da mi ga bo.

Vaja, ki jo delim z vami je ena. Gre za mobilno vajo, ki razmiga vaše kolke. Ta razmiganost je potrebna zato, da se v sklep sploh začne izločati sinovialna sklepna tekočina, ki sklep podmaže, da le-ta potem lepše teče oz. se lažje premika.

Razmiganost sklepa je včasih pogoj za boljšo stabilnost – to pomeni, najprej sklep ogrejte, razmigajte, šele nato z njim delajte vaje za moč.

 

Nazaj na vsa darila.