Darilo #22: Priporočila za gibanje

Morda ste kdaj kje ujele kak nasvet glede priporočil za gibanje. Morda priporočila jasno poznate. Morda to slišite prvič.

Stroka pravi, da so za sodobnega človeka priporočila potrebna. V povprečju se sodobni človek namreč giba premalo.

Dolgo časa so bila glavna priporočila svetovne zdravstvene organizacije (SZO/WHO) taka, da povprečen odrasel človek potrebuje vsaj pol ure zmernega gibanja vsaj pet krat na teden. Otroci potrebujejo gibanja še več, s starostjo pa potem ta potreba nekoliko upada.

Osebno bi tukaj poudarila rednost. Veliko več naredimo za svoje zdravje, če smo aktivni vsak dan po malo kot pa npr. samo za vikend in takrat več ur. Telo tega ne beleži enako in zamujenih dni, ko ne gibamo, ne moremo “spraviti nazaj”.

Zadnje smernice pa imajo še eno priporočilo in to je, da se že 10 minut gibanja v kosu šteje za gibalno enoto. Torej vsakih 10 minut v kosu je bolje kot nič.

Če k temu dodam: vsako vstajanje med sedečim delom je bolje kot nič. Vsako pretegovanje oz. raztegovanje oz. kakršni koli premiki telesa so bolje kot nič.

Gospodinjska opravila so prav tako super, ker telo na nek način prisilijo, da se premika. Nekatere študije celo navajajo, da porabimo več kalorij pri vsakodnevnih gospodijnskih opravilih kot med treningom.

Ampak ne želim dajati pozornosti kalorijam.

Bistvo mojega darila/opomnika je to, da so naša telesa narejena za mnogo več gibanja kot jim ga dajemo in da dajmo razmišljati o tem, kaj lahko naredimo sami za to.

V to skupino sodijo seveda že zelo “ponarodeli” nasveti kot so: bolje peš kot z dvigalom, bolje s kolesom ali peš kot z avtom, …

Zakaj je gibanje tako zelo pomembno? Tudi zaradi tega podatka:

Po podatkih SZO predstavlja telesna nedejavnost namreč četrti glavni dejavnik tveganja za splošno umrljivost (6% smrti).

Po 50. letu starosti začne izrazito upadati moč telesa, zato se priporoča vadba za moč vsaj 2-krat na teden. In izredno pomembno je, da s starostjo ohranjamo tudi dobro ravnotežje, ki ima izredno veliko povezavo z dobro vožnjo avtomobila.

Razlogov ZA gibanje je več kot dovolj, to teoretično vemo vsi. Dobro bi bilo, da je tudi praktično tako.

To pa zato, ker se vsi staramo, ker se gibalne sposobnosti z leti vsem slabšajo, ker upada moč in ker se zmanjšujejo tudi kvalitetno opravljene vsakodnevne obveznosti.

In slednje bi morale biti po mojem mnenju najmočnejši notranji motiv gibalno oskrbo sebe.

Nazaj na vsa darila.