Darilo #21: Hujšanje

Prepričana sem, da je vsaka od nas, vsaj enkrat (najbrž pa mnogo večkrat) pomislila, da bi hujšala, se lotila hujšanja ali celo zares hujšala.

S tem nič ni narobe.

Ker optimalna telesna teža pomeni tudi optimalno delovanje notranjega telesa in manj neustreznega pritiska na sklepe. Če je zdravje oz. optimalno počutje seveda cilj hujšanja.

Če je cilj hujšanja izgled telesa, vam morda moj prispevek ne bo všeč. Ker sama več ne hujšam zaradi izgleda. Sama sploh več ne hujšam. ?

Hujšanje samo po sebi je namreč matematika. Če želite izgubiti telesno težo, morate porabiti več kalorij kot jih vnesete v telo. In blazno nezdravo se mi zdi hujšanje s stradanjem. Pogosto so rezultati hitri in vidni a se vrnejo še hitreje z dvojno dozo nazaj (temu pravimo jo-jo efekt).

Ampak veliko bolj kot neka idealna telesna teža, je zame za dobro gibalno življenje pomembna moja funkcionalnost telesa.

Sigurno je zdravju škodljivo in to na več nivojih, imeti 20 kilogramov preveč. Gonja zaradi dveh kilogramov pa je zame nesmiselna.

Biti fit zame pomeni:

 • da zmorem peš v 8. nadstropje ne da se med tem pretirano zadiham
 • da se zmorem z otrokom na igrišču 20 minut igrati badminton
 • da se zmorem 15 minut peljati s skirojem in slediti hitrosti otroka
 • da zmorem kolesariti 45 minut in me po tem ne boli celo telo
 • da zmorem iz trgovine prinesti 2 težji vreči nakupov
 • da zmorem pokazati vse ali večina vaj med mojim delom
 • da se zmorem doma usesti na tla in na tleh igrati Človek ne jezi se
 • da zmorem otroka še kdaj pa kdaj dvigniti v naročje (zdaj je vendarle že malo težja :))
 • da se znam presoditi, kaj je za moje telo primerno (zato ne skačem na trampolinih, ne tečem v hrib, ne pretiravam pri kakršnem koli športu in telo dam tudi počivati, ko po tem kliče)

Ko bom stara 70 let in več (če le do tja pridem), si predstavljam, da bom ohranjala svojo formo tako, da se bom zmogla sama obleči, da si bom zmogla sama obuti nogavice in čevlje, da bom še vedno sama zmogla v trgovino, da se bom lahko sama počesala in da bom lahko šla sama na stranišče ali pod tuš.

Že zdaj mi res precej dol visi za te moje odvečne kilograme in sprejela sem dejstvo, da po carskem rezu, kljub moji pilates službi, moj trebuh pač res ne bo nikoli več tak kot je bil nekoč – suh, ploski, mišičast.

Ampak nočem hujšati zato, da bi lepo izgledala v trebuh, kolki pa bi me še vedno boleli. Ja, me boljo precej. Malo zaradi negativnih učinkov atletike v mladosti, malo še zaradi ene 100 drugih razlogov.

Zato bi rada, da se vprašate:

 • Ali morate shujšati zaradi zdravja (odgovor je DA, če imate povišano telesno težo za 10 ali več kilogramov in če povišana telesna teža slabo vpliva na vaše zdravje)?
 • Ali je to kaprica, moda, nekaj, kar vaša glava že celo življenje misli, da mora?
 • Ali si želite biti opravilne, funkcionalne in živeti brez bolečin?

Ker verjemite mi, tako pri sebi kot pri svojih strankah raje vidim funkcionalnost tako med vajami kot v življenju kot obsedenost s suhostjo in nekim idealom, ki to ponavadi tako nikoli ni (vsaj kar se tiče suhega trebuha). ?

Nazaj na vsa darila.