Darilo #14: Pilates

Verjamem, da ste vsaj že slišale za pilates, če ga niste že tudi poskusile.

Verjamem, da vas je veliko, ki ga izvajate redno.

In vem zakaj. Zato, ker ko ti pilates enkrat zleze pod kožo, ga hočeš tam obdržati za zmeraj.

Moja pot do pilatesa je bila zelo naključna. A ker verjamem v ključe, ki odpirajo prave ključavnice, sem temu sledila.

Sicer sem trenirala atletiko, kasneje obiskovala fitnes, tekla, … nikoli nisem marala preveč skupinskih vadb tipa aerobike. Ampak pilates mi je dal nekaj drugega in to je bilo več kot ostalo prej.

In seveda je postal moja velika ljubezen. Način vadbe. Moja krasna služba.

Res je, da so me pestile tudi bolečine v križu in se ve, da jih je pilates odpravil.

Zakaj je pilates všeč meni in zakaj ga priporočam vsem, da ga izvajate – ali kot samostojno vadbeno enoto ali kot del vašega drugega športa?

Zato, ker je pilates kot spodnje perilo.

Kaj to pomeni?

Z vidika telesnih mišic z načinom pilates vadbe okrepimo najgloblje plasti mišice oz. krepimo stabilizatorje trupa in/ali sklepov. In ti so zelo pomembni, saj so odgovorni zato, da sklep stabilizirajo in tudi držijo skupaj tako, da vas nek sklep ali hrbtenica npr. ne boli.

Predstavljajte si, da najprej oblečete bundo in nato spodnjice. Ne gre.

Zato prispodoba spodnjega perila. Oblecite najprej spodnje perilo (dobro na trenirajte globoke mišice, stabilizatorje) in nato lahko na to perilo oblecite še druga oblačila (druge športe oz. oblike gibanj).

Naj vas prepriča informacija, da če npr. tečete in pred tekom naredite 10 min stabilizacijskih vaj, bodo globoke mišice vključene še vsaj uro in pol. Kar pomeni, da je vaša hrbtenica ob močnih globokih mišicah bolj na varnem kot če tečete brez tega dela ogrevalne enote.

Kako začeti?

Vsekakor se vam splača začeti od začetka. Z osnovnimi vajami. Najbolje je, da vas jih nekdo nauči. V živo. Individualno smo še uspešnejši kot v skupinah.

Pri nas imamo tudi DVD za začetnike in nadaljevalce (2 programa vadbe, vsaj dolg 30 minut). Če ga katera želi, ga lahko dobim s 30 % prazničnim popustom cel december.

Sicer pa neodvisno od tega, naj vas pilates nauči strokovno ustrezno usposobljena oseba za pilates vadbo.

Poznam čisto preveč primerov, ko so se ljudje odpravili na pilates in dobili povsem napačno informacijo, kaj sploh pilates vadba je.

Osebno sem zelo nagnjena k bolj preventivnemu, reha pilatesu (ker sem tudi sama hrbteničar in nekateri težkih vaj ne morem izvajati in jih tudi najbrž nikoli ne bom mogla), obstaja pa tudi že pri nas več različnih vrst pilatesa. Preverite, katera zvrst vam ustreza. Vašemu telesu.

Če ste iz Ljubljane ali blizu nje, lahko poskusite tudi pri nas. Pri nas organiziramo uvajalne tečaje za začetnike, ki so pogoj za vstop na redno vadbo v skupini. Če pilates že poznate, se lahko priključite že rednim vadbam. Naslednje uvajalne tečaje razpisujemo januarja 2020.

Tanergija pilates sistem stoji tudi na tem, da ne delamo samo pilatesa. Izvajamo ogromno vaj za stopala, mobilnih vaj, drugih vaj za držo telesa, drobne sklepe – ker se zavedamo, da sodobni človek, ki preveč sedi in se premalo giba, danes to potrebuje.

Podatek, da človek 200.000 let ni opravljal sedečega dela, zadnjih 60 let pa sedi in že kaže prve negativne posledice tega, za našo prihodnost ni spodbuden.

Zato poskrbite zase, da boste na stara leta imeli čim manj težav. Vsem težavam se najbrž ne bomo mogli izogniti. Lahko pa jih zamaknemo ali preprečujemo. Z redno skrbjo zase, za svoje telo.

Nazaj na vsa darila.