Vsem nam se izteka čas

Enkrat sem gledala znanstveno fantastični film, v katerem so trgovali s časom. Bil mi je zelo všeč, ker je bil drugačen od ostalih filmov tega žanra. Na podlakteh so imeli vstavljen merilnik in ta je odšteval čas. Čas do konca.

Ves čas si lahko videl, kako se čas odšteva in koliko ga je še na voljo. S časom so trgovali na različne načine, kupovali so ga, prodajali in seveda so ga tudi kradli.

Včasih si predstavljam, da imam vgrajeno tako uro tudi sama v roki in to zato, da se časa zavedam! V zadnjih letih sem se namreč srečala z občutki minljivosti po dolgem in po čez in se še nikoli nisem tako močno zavedala, da se vsem nam, tudi če nimamo teh ur oz. ne vidimo odštevanja, čas vendarle nenehno izteka.

In z njim tudi trgujemo. O, pa še kako. Vsakič, ko svojim bližnjim (predvsem otrokom) rečemo, da nimamo časa. Vsakič, ko si časa ne vzamemo zase. O tudi krademo ga – lahko tudi drugim, največ pa sebi. Krademo ga, ko ne skrbimo zase tako, kot si to zaslužimo. Tudi drugi ga kradejo nam in to takrat, ko se obesijo na nas, od nas želijo nekaj, kar jim ne želimo dati, mi pa ne znamo postaviti meje.

Mene se je minljivost v zadnjem času dotaknila tako kot še nikoli. Morda je to tudi “kriza srednjih let”, ne vem. Vem pa to, da imam ZDAJ priložnost, da živim svoje življenje. Že dolgo nazaj sem postavila to vrednoto na pomembno mesto v svojem življenju, saj ne želim biti ena tistih oseb, ki bo na stara leta jamrala, kako žal mi je za stvari, ki jih nisem naredila.

Kaj boste vi naredili s svojim življenjem in časom v njem, je seveda povsem vaša odgovornost in/ali dolžnost. Vsekakor pa vas bi želela s tem današnjim pisanjem le SPOMNITI na to, da se tudi vam čas izteka. In da ne vemo, kdaj se nam bo iztekel. In da je to neizogibna situacija, ki nas v življenju čaka. Čeprav se nam vsem zdi, da imamo časa dovolj. Ampak ga nimamo toliko kot mislimo, da ga imamo.

Hvaležna sem, da sem se sama skozi vse izkušnje, bolezni in težke situacije naučila, da vem, kaj je ZAME danes pomembno v življenju. Zato je moje življenje usmerjeno na zares pomembne stvari zame. Vi pa lahko, če seveda to želite, to raziščete zase. Zase lahko to naredite sami. Nihče ne more tega namesto vas.

In v kontekstu tega, problemi drugih ljudi niso moji problemi. In moji problemi so moji, niso drugi “krivi” za njih. To spoznanje prinaša svobodo, pomaga mi pri usmeritvi moje energije in časa v življenju in malo mi olajša tudi zavedanje o tem, kako kruta je v bistvo minljivost. A poskušam vseeno tudi v tem najti dragocenost.

Hvaležna sem, da zase vem, kaj mi je v življenju najbolj dragoceno in temu trenutno posvečam svojo energijo, čas in pozornost.

Nazaj na podtemo ODNOSI.

Nazaj na osnovno stran Fit okoli 40.

Vabimo tudi, da nam sledite na Facebook skupini Fit okoli štiridesetih.