Malica/kosilo med službo

Vem, da veste, da vam zakonsko pripada 30 minut odmora za malico med 8-urnim delovnim časom.

Vem, da vas mnogo to tudi koristi in res porabi ta čas za malico.

Vem tudi to, da vas mnogo med vami zdaj misli, da nima časa za malico.

In dejstvo je, da če ste na svojem, če nimate urnika oz. če si ga delate sami, da je potrebno čas za malico med delom preprosto vnesti v urnik.

Ne glede na to, kje ste, kaj počnete in ali si odmor vzamete ali ne – imate prav! Ker če ste prepričani, da je možno samo tako, potem ne more biti drugače.

Ampak. ?

Ampak seveda je moj namen, da vas prijazno in strokovno opomnim na to, da je vaše telo potrebno nahraniti.

S hranili.

Ne s količino.

S kvalitetno hrano.

Z vsemi potrebnimi glavnimi nutrienti:

  • beljakovinami,
  • maščobami in
  • ogljikovimi hidrati.

V družbi se na sploh poje preveč ogljikovodikih hidratov (mimogrede ali veste, da sta zelenjava in sadje tudi ogljikov hidrat?). A tukaj pod preveč mislim na kruh, testenine, krompir, različne priloge iz teh sestavin. Oz. na sploh preveč nehrane (hrane, ki je preveč predelana in ne nudi telesu nobene pametne podpore).

H glavnim nutrientom je potrebno dodati še minerale, vitamine in vodo in smo lahko glede tega kmalu na konju.

In če sodite v skupino ljudi, ki zjutraj nima časa jesti, ki nima časa na malico, ki nima časa kuhati doma, … potem imate najbrž kup težav: slaba volja, utrujenost, razdražljivost, povečana potreba po kofeinu, po sladkem, večerna lakota, debelost, pomanjkanje gibanja, težave s spanjem, …

Vsak mora seveda sam poskrbeti za svojo prehrano, pred, med in po službi. Ker najbrž nimate doma osebne kuharice, ki bi vam pripravljala dnevne obroke po zadnjih zdravih standardih.

Zato z vami delimo svojo izkušnjo, kaj delam, kako si pripravljam obroke, kaj jem – predvsem med delom – in morda dobi kdo od vas idejo ali novo idejo, kako poskrbeti zase z energijo in kvalitetnimi hranili tudi v službi.


Moje stališče

Moja stališča glede hrane so sicer preprosta, ampak jasna in se jih dosledno držim. Največ pojem zelenjave, sledi sadje, meso in nato riž, krompir, ajda. Ne jem glutena zaradi avtoimune bolezni. Zaradi nje, včasih stresa, zime, … jem nekatere prehranske dodatke (C vitamin, magnezij, selen, D vitamin, …).

Vsebina

Navajena sem, da vsaj 2-krat dnevno pojem zelenjavni obrok (solato s posebnimi dodatki). Najpomembnejša stvar zame, ki je povezana z obrokom med delom je ta, da si ta obrok pripravim med tem, ko pripravljam popoldanski /večerni obrok za družino. Se pravi, ne kuham posebej, ne pripravljam posebej ampak naredim takrat toliko več hrane, da je imam za naslednji dan za obrok med delom!

S tem si prihranim čas in vem, da jem dobro, kvalitetno, pripravljeno z ljubeznijo.

Seveda grem tudi jaz kdaj ven jest, normalno. Mi ne znese biti pri tem 100 %. Ampak žal se mi pogosto zgodi, da hrane, ki jo jem zunaj, ne prebavljam dobro. Ali kam dodajo preveč mlečnih dodatkov (ki se jim telo upira, čeprav ga jaz s siri vneto velikokrat prepričujem, da so res dobri). ? Največ težav zunaj mi povzroči hrana, pripravljena na predelani rafinerirani maščobi. ? Ampak to je moja izkušnja. Sicer ta maščoba za nikogar ni dobra, ampak jaz je res ne prenašam, ker je praktično nikjer ne uživam.

Kako “grešim”, pa v bistvu ne?

Jem pomfri? Seveda! Ampak ga spečem v pečici?

Jem palačinke? Seveda! Ampak si jih pripravim doma z riževo moko (recepti za to izdam že prihodnjih v moji podrubriki (Pre)hrana!).

A jem kdaj pohančke? Tudi! Vendar jih delam (zaradi packanja) ene dvakrat na leto, z riževo/ajdovo moko in z breglutenskimi drobtinami. Ocvrem jih pa v kokosovi maščobi.

“Službeni” obrok

Ampak zdaj nazaj k mojim službenim obrokom. Navadno je to solata (domača, mamina). Trenutno je to zelena solata, radič, motovilec in tudi regrat je že bil na urniku. Lahko je tudi kdaj rižota, ki jo pripravljam/kuham prejšnji dan. V solato dam pogosto 1 avokado, včasih riževe rezance, oreščke, včasih mi paše, da dodam brusnice in na koščke narezan jabolko. To je zame že prava gurmanska solata. ?

Največkrat se kot beljakovinski del v solati znajde jajce. Pogosto pa tudi kak pečen kos mesa od prejšnjega dne. Če pa nič ni, pa pride na vrsti tudi tuna, skuša, ipd. Dodam sol, včasih jabolčni kis, sicer sem največkrat brez kisa. Obvezno je olivno olje (domače od prijateljev) in včasih, ko mi paše okus, še malo našega domačega bučnega olja.

To je moja današnja malica med delom. In ravno zaradi nje sem dobila idejo za ta prispevek danes.

Zelo pogosto je vsebina moje malice tudi: suhi mango, jabolka, katero koli sezonsko sadje, avokado, doma spečeno pecivo, prilagojeno mojim potrebam, oreščki, kakšno drugo suho sadje.

Veselje do obroka!

In to zato, ker ko je bil moj čas, da to pojem, sem se prav v sebi razveselila, da se za 15 minut usedem (ja jaz pač komaj čakam v dnevu po vseh vadbah, da se usedem) in da v miru pojem mojo dobro in hranilno malico!

In se mi zdi, da ko sem tako srečna ob svojem obroku, da lahko ima samo pozitivne posledice zame.

Količina hrane

Za konec še nekaj o količini hrane – z leti potrebujemo količinsko manj hrane. Preveč hrane pomeni preveč kalorij, kar vodi do povišanja telesne teže. In sama imam občutek, da lahko zelenjave pojem res na tone, pa bo še zmeraj ok. ?

Trik za hujšanje!

Moja izkušnja je, da če želim izgubiti kakšen kilogram ali vzdrževati želeno težo, da na to vpliva v 80 odstotkih to, koliko in kaj jem in le 20 odstotkov prispeva k temu gibanje.

To seveda ne pomeni, da se nehamo gibati. Gibanje NUJNO potrebujemo vsak dan zaradi 100 drugih razlogov! Samo da veste, kje lahko iščete idejo tudi za pomoč pri izgubi kakšnega kilograma. ?

Nazaj na pod stran V službi.

Vabimo tudi, da nam sledite na Facebook skupini Fit okoli štiridesetih.