Darilo #18: Novoletne zaobljube

Novo leto pomeni simboličen začetek. Novega koledarja. Novega kroga zemlje okoli sonca. Novega bilančnega obdobja. Morda le novega notesnika.

Tudi novoletne zaobljube spadajo v ta del – da začnemo nekaj na novo, znova, od začetka.

Z novoletnimi zaobljubami nič ni narobe. Do trenutka, ko ugotovimo, da se jih ne držimo.

Navade kot npr. redno in kvalitetno spanje, manj gledanja televizije ali družabnih omrežij, redni kvalitetni obroki, redno gibanje, … se namreč težko začnejo samo z novim datumom.

Navada se oblikuje v možganih in zahteva odločitev, delo, cilj, disciplino in vztrajnost. Ko spremenimo svojo staro navado v novo, bo le-ta postala normalna, ko jo dovolj krat ponovimo in smo zadovoljni z novim početjem in oz. z novimi rezultati.

Za novoletne zaobljube tako ne obstaja čarobna paličica. In ko obrnemo koledar na 1. januar se ne bo nič samo od sebe čudežno zgodilo. Nič ne bo drugače kakor je bilo en dan prej. Novoletne zaobljube si zaslužijo, da nimamo do njih prevelikih pričakovanj in iluzij.

Kaj pa lahko naredimo?

Kaj pa ima dejansko smisel narediti kadar koli pozimi (in ja, lahko je to simbolično tudi 1. januar) je to, da ima smisel, da začnemo razmišljati, v kakšni spalni, hranilni ali gibalni formi bi radi bili čez poletje (saj veste kopalke pa to).

Ne, zdaj ni (več) čas, da razmišljate o tem, da se pripravite na smučanje (o tem bi morali razmišljati preko poletja 2019).

Zdaj je pravi čas, da razmišljate, kako se želite letos počutiti v kopalkah. Pa ne mislim zgolj lepe postave, želenih kilogramov. Ti niso in ne morejo biti merilo za srečo. Za dobro počutje so odgovorni drugi dejavniki.

 • Da se dobro razumemo z bližnjimi.
 • Da se počutimo spočiti in naspani.
 • Da smo zadovoljni s svojim gibalnim življenjem.
 • Da v miru spijemo kavo ali čaj. Vse to šteje mnogo več.

Do poletja je šest mesecev. Dovolj, da se na telesu (v kakršni koli obliki) pojavijo prve spremembe na bolje, če začnete zdaj, v januarju. A premalo, če boste o tem začeli razmišljati aprila ali marca!

Zato si zapišite svoje trenutno stanje in želje na naslednjih področjih:

Spanje

 • koliko spite zdaj, ali spite dovolj, ali spite ponoči, v temi, v kosu, stran od vseh sevalnih naprav, ali ste čez dan izpostavljeni soncu ali svetlobi, ki nadomešča sonce (to je včasih ključnega pomena za dobro nočno spanje)
 • kaj od tega ni dovolj dobro in si želite izboljšati

Prehrana

 • ali jeste dovolj hranilno hrano, ali jeste količinsko ustrezno hrano in ne preveč hrane, predvsem ne-hrane, ali obstaja hrana, ki vam povzroča slabo počutje
 • kaj od tega ni dovolj dobro in si želite izboljšati

Gibanje

 • ali se gibate vsaj vsak dan po 10 minut, ali se gibate vsaj 2- do 3-krat na teden po pol ure, ali greste kdaj peš po stopnicah namesto z dvigalom, ali greste kdaj peš, s kolesom ali kako drugače od ene do druge točke namesto z avtom
 • kaj od tega ni dovolj dobro in si želite izboljšati

Odnosi

 • ali se počutite dobro s svojimi bližnjimi, ali se s svojimi bližnjimi pogovarjate, ali imate ramo, na katero se lahko naslonite, ali imate osebo, ki jo lahko pokličete kadar koli za pomoč, kakšen odnos imate s svojimi otroki, če jih imate, kakšen odnos imate s svojimi starši, če so še živi, kakšne odnose imate v službi, …
 • kaj od tega ni dovolj dobro in si želite izboljšati

Prosti čas

 • a obstaja v vašem življenju čas, ko greste lahko na masažo, ko lahko berete knjigo, pogledate kak film na televiziji ali greste v kino, se dobite s prijateljico na kavi, greste sami v miru v gozd, …
 • kaj od tega nimate in si želite

Seznam lahko poljubno dopolnite po tem vzorcu za vaše vrednote, ki vam veliko pomenijo.

Sama sem izpostavila recimo da najpomembnejše, krovne, zagotovo pa najpomembnejše vrednote zame. In vse so pomembne za eno širšo vrednoto, ki jo z leti vsi močno cenimo in se je zavedamo – to je zdravje.

Naj vam zdravje služi dobro, ampak zavedajte se, da ga je potrebno podpirati, nenehno, vsak dan, brez izjeme!

Nazaj na vsa darila.