Ali je pilates vadba primerna vadba zame?

Uvod

Pilates vadba je vadba, ki jo priporočam vsakomur. Pilates vadba nas skozi izvajanje – nadzor – poglablja v svoje telo. Je nujna sestavina v treningu športnika in idealna rekreativna vadba.  V prilagojeni obliki je odlična popotnica v času nosečnosti in po porodu. Za vse hrbteničarje v najlažji izvedbi nujno zdravilo. Včasih je bolj naporna za glavo kot za telo. Toda če bi vsi vedeli, kaj našo glavo čaka v prihodnosti, v naši starosti, bi želeli zdaj telovaditi z možgani. Danes imate svojo priložnost za to.


Zakaj pilates vadba

Prepričana sem, da ste za pilates vadbo že slišali. Verjamem, da ste jo mnogi med vami tudi poskusili. Od teh, ki ste jo poskusili, vam je približno polovici zelo všeč, drugi polovici pa sploh ne. To je okvirna »statistika« iz prakse.

Na to, ali vam je pilates vadba všeč, vpliva več dejavnikov. Naj vam jih nekaj naštejem: lastna odločenost poskusiti novo vadbo, vztrajanje v vadbi, ustrezen vadbeni prostor, bližina doma, čistoča prostora, inštruktor – njegovo znanje in energija, parkirišče, cena, …

Namen tega prispevka je, da vam predstavim, kako naj bi bila pilates vadba v resnici izvajana. Tako boste lahko, če vadbo poznate, preverili, ali jo izvajate pravilno. Če vadbe ne izvajate, pa vas morda prepričam, da jo začnete.

To pa zato, ker vam želim, da na svojem telesu spoznate prave učinke pilates vadbe. V zadnjem delu prispevka sem za vas pripravila poseben stabilizacijski pilates izziv, kjer boste lahko svoje stabilno (oz. pilates znanje) tudi sami preverili.


Kdaj in zakaj je nastala pilates vadba

Pilates vadba je vadba iz prejšnjega stoletja. Njen snovalec, Joseph Hubertus Pilates, je bil moški, rojen leta 1880 v Nemčiji in je svoje znanje prenašal na športnike (takrat največ plesalce) in vojaške ranjence.

Šele pozneje, ko je človek začel sedeti in prenehati delati zunaj, na poljih in travnikih ipd, se je razvila večja potreba po gibanju v telovadnicah. V razvoju vrste različnih skupinskih vadb se je pilates vadba prenesla tudi na rekreativce.

Definicija pilates vadbe pravi, da gre za vadbo, ki krepi center telesa. Kot center telesa je mišljen trup oz. globoko mišičje v trupu. Vadba pilatesa ima pravilo, da se izvaja tako, da se okončine premikajo ob stabilnem trupu.

Ko pilates vadbo v praksi zares izvajamo, poglabljamo in nadgrajujemo, lahko hitro ugotovimo, kako celostna vadba je. V prvi vrsti krepi potrpežljivost in vztrajnost, da pri določenih gibih in čutenjih telesa med tem gibanjem, ne obupamo.


Veje/šole pilatesa

Danes obstaja ogromno pilates šol, vej, takih in drugačnih različic. Obstaja pilates na napravah, obstaja pilates na blazinah. Obstajajo šole, ki sledijo klasičnemu pilatesu in obstajajo smeri, ki pilatesu dodajajo še druge elemente.

Tudi sama razvijam svojo vejo, imenuje se Tanergija® pilates vadba, ki vsebuje poleg osnovnega pilatesa mobilne vaje, dihalne vaje, vaje za stopala, za boljšo držo telesa, za korekcije vratne drže, ledvene krivine, … Za to smer sem se odločila zato, ker menim, da je to potreba sodobnega človeka, ki preveč sedi in se premalo giba in da ni dovolj samo krepiti in stabilizirati telo, temveč je še kako pomembno tudi vse ostalo.

O nekaterih temah, nujno potrebnih za današnjega »homo sedensa«, bom pisala v prihodnji prispevkih.


Principi/pravila pilates vadbe

Pilates vadba ima svoja pravila (principe) in če jih pri pilates vadbi ne upoštevamo, ne delamo pilatesa. Ti principi so: osredotočenost, osrediščanje na središče telesa, nadzor, natančno izvajanje vaj, tekoče gibanje, počasno dihanje, včasih tudi izolirani gibi (odvisno od cilja) in rednost. Če vadbe ne izvajamo redno, noben princip nima smisla.

Prvotno ime vadbe ni bilo pilates. Pilates se je začela imenovati pozneje, po snovalcu. Prvotno ime vadbe je bilo kontrologija.

Kontrologija pomeni popoln nadzor telesa in uma med gibanjem.

Najboljša stvar kontrologije je, da od vas zahteva, da razmišljate in se ukvarjate s seboj. Ker če z mislimi niste prisotni v tem, kaj počnete, ne čutite vaje, ustreznih mišic oz. ne izvajate pilatesa.

Temu bi sama danes rekla kar čuječnost/pozornost v vadbi pilatesa.


Pilates kot spodnje perilo

In zdaj k mojemu najljubšemu delu prispevka za vas. Predstavljajte si, da so športi kot oblačila. Pilates vadba je spodnje perilo, pulover je tek, bunda je smučanje.

Pri fiziologiji telesa velja, da je treba imeti za optimalno delovanje telesa brez poškodb močne (stabilne) najgloblje mišice. Najgloblje mišice treniramo pri pilates vadbi ali kakšni drugi stabilizacijski vadbi (pri kateri izvajamo nekatere vaje na pilates način).

In šele ko imamo najgloblje enote močne (se pravi temelje v telesu), lahko nanje naložimo druga oblačila. Tako telo zavarujemo pred morebitnimi poškodbami ali kroničnimi bolečinami.

 

 

 


Pilates za vsakogar

Zato upravičeno menim, da je pilates vadba primerna za vsakogar oz. da bi jo bilo kot del vadbe treba nujno izvajati pred vsakim športom oz. gibalno dejavnostjo. Ko namreč zbudimo notranje enote mišic, ostanejo le-te aktivne še uro in pol, kar pomeni, da ta čas varujejo hrbtenico.

Pilates vadba je primerna, če ne že nujna za vsako telo v sodobnem času. Otroci začnejo slabšati svojo držo telesa z vstopom v prvi razred osnovne šole. Z leti sedenje samo krepimo in kmalu bomo svetovni prvaki v količini sedenja. S starostjo narašča potreba po nežnejših gibih in to pilates vsekakor je. Telo, ki ima že težave in postavljeno diagnozo, lahko podpremo s prilagojeno individualno pilates obravnavo. Idealna vadba za nosečnice je prilagojen pilates za nosečnice, enako za mamice po porodu.

Sama ne najdem časa ali obdobja človekovega življenja, ko pilates ne bi bil nujno potreben.

Vodilo med vadbo naj bo, da morate čutiti mišico, ki dela vajo. Če se med vadbo pojavijo neprijetne bolečine v križu, celotnih hrbtenici ali drugih sklepih, je treba ugotoviti, zakaj do te bolečine prihaja. Poskušamo prilagojen položaj ali menjavo vaje.

Vsekakor pa je treba razna vnetja, neprijetne bolečine, ki so lahko akutne ali kronične, najprej zdraviti z ustreznimi zdravniškim ali fizioterapevtskim osebjem, preden se odločite za vadbo.


Pilates kot trening možganov

In nenazadnje, vsi koordinacijski gibi in razmišljanja med pilates vadbo močno trenirajo tudi naše možgane in to nujno potrebujemo, če se želimo izogniti ali zamakniti epidemijo demence, ki nas najbrž čaka v prihodnosti.


Pilates izziv

Za vas sem pripravila tudi stabilzacijski oz. pilates izziv. Navodilo:

Ulezite se na hrbet, noge pokrčite kakor kaže slika. Stekleničko postavite na koleno ene noge (pri tem vam lahko pomaga tudi druga oseba). Stabilizirajte trup (stisnite trebušne mišice okoli trupa, kakor da bi želeli nežno zategniti široki pas, od reber do medenice). Prosto nogo počasi dvignite na položaj mizice oz. na devetdeset stopinj. Nato nogo z občutkom, s še vedno aktivnim središčem telesa, počasi spustite nazaj na tla. Vajo ponovite na eno in na drugo nogo.

Če bo steklenička ostala na stojni nogi, je vaša medenica ostala stabilna in test ste opravili. Če vam steklenička pade, medenica med vajo ni ostala stabilna.

Cilj treninga stabilnosti je, da medenica ostane stabilna. To pa se zgodi takrat, ko pravilno aktiviramo globoke mišice trupa. Lahko mi pišete za dodatne izzive ali sporočite, ali vam je ta uspel.

Iz prakse vam lahko povem, da se na začetku pravilne pilates vadbe težko naučite sami. Tudi pozneje lahko svoje znanje, korekcije telesa poglabljate s strokovno usposobljenimi kadri. Podarite si možnost in vložite nekaj časa, energije in denarja v svoje telo in v pravilno vadbo. Gibanje je namreč hranilo za naše telo in privoščim vam, da boste gibalno kakovostno nahranjeni.

p.s.: Strokovni prispevek sem napisala Tanja Želj in je bil objavljen v reviji ADMA.