Telesno ravnovesje

Telesno ravnovesje

Telesno ravnovesje na treh ključnih življenjskih področjih, kot so gibanje, hrana in spanje, je objektivni pokazatelj našega telesnega, duševnega in čustvenega zdravja. Si upate danes narediti svojo telesno bilanco na teh treh področjih.


Telo kot matematika

Telo namreč zelo dobro sešteva vse, kar z njim počnemo ali ne. Zelo dobro beleži, kaj vnašamo vanj in česa ne. Izredno natančno si zapomni, kako se do njega obnašamo. In še kako močno si celice zapomnijo vse zamujene ure gibanja, ustrezne hrane ali spanja.

Zato je velika iluzija pričakovati, da bomo zdravi, če se do telesa obnašamo nezdravo. Zato telo deluje kot matematika.


Endokrini sistem kot primer dobre matematike

Zame najlepši primer ravnovesja v življenju je človeški endokrini sistem, ki s pomočjo žlez z notranjim izločanjem nenehno stremi k temu, da so naši hormoni v ravnovesju. Če niso, lahko to pomeni različne težave zaradi odstopanj, nemalokrat to vodi do različnih bolezni.

Tudi narava zelo rada, če le ima priložnost, skrbi za svoje ravnovesje. Na mestih, kjer je leta 2013 pustošil žled, so povečini že zrasle nove rastline.

Lahko bi se ustavila pri tem, kako in koliko človek ruši to naravno ravnovesje, a se ne bom.

Namen mojega današnjega prispevka je spomniti ali seznaniti, kako pomembno in odgovorno je skrbeti za svoje telesno ravnovesje. In verjamem, da lahko iz dobrega lastnega telesnega ravnovesja bolje poskrbimo tudi za naravo.


Zmagovalni trojček

Na področju telesnega ravnovesja bom izpostavila tri zame ključna področja, da smo dobro.

To so:

 • gibanje,
 • hrana in
 • spanje.

Ko poskrbimo za ta tri osnovna oziroma ključna življenjska področja, ampak resnično (po)skrbimo, po navadi ne potrebujemo ničesar drugega v smislu podpore, pomoči, dodatkov …

In brez skrbi, to troje je več kot dober zalogaj, da smo v ravnovesju. A izziv sodobnega človeka je, da tudi že samo za osnovo težko poskrbi.

Ustrezno, varno in učinkovito gibanje, hranilna hrana, ki je ne sme biti preveč, ter kakovostno nočno spanje pomenijo temelj, bistveno bazo našega zdravja. Ta zmagovalni trojček mora biti tako trden, kot so trdni temelji hiše, da se ta ne zruši ob manjšem prepihu.


Osnovne, vendar bistvene smernice

Gremo lepo po vrsti. Za vsako področje bom navedla osnovne smernice, priporočila ali dejstva, če hočete zdravo, kakovostno, zadovoljno, dobro življenje.

Seveda se vedno lahko zgodi, da si na neki korenini v gozdu nerodno zvijete gleženj. To se lahko zgodi vsem, ne glede na to, koliko vlagamo ali ne vlagamo v svoje zdravje.

Želela bi poudariti in izpostaviti vse, kar danes vemo, da nam koristi. Želela bi vas spomniti, da če vlagate vase, se to dejansko pozna na telesu.

In želela bi vas spomniti tudi, da se na vašem telesu prav tako pozna, če zase ne skrbite dovolj dobro. Morda se vse skupaj odraža tudi v vaši družini zaradi vaše slabe volje in/ali nezadovoljstva.


Gibanje

Dobro je vedeti, da vsako gibanje ni primerno za vsakega posameznika. Vemo pa, da čas brez gibanja človeku ne prinaša koristi. Zato rada svetujem, da je kakršno koli gibanje bolje kot nič, le da ni pretirano.

Če ste zdravi, če so sklepi brezhibni, če ste fizično pripravljeni, lahko tečete na vseh maratonih. Če vam tek ne ustreza, če vam nikoli ni ustrezalo teči, če ste morda malo pretežki, potem ni treba teči. Obstaja še vrsta drugih, za vaše telo koristnejših dejavnosti.

Priporočam, da poskušate različne vrste gibanj in ugotovite, kaj vam ustreza.

Najbolj optimalna aktivnost za vsakega posameznika je hoja. Hoji lahko dodate palice in če to dvoje združite še s hribom, ste dobili krasno varno aerobno aktivnost.

Če niste strogo resen rekreativen športnik (če ste, tako ali tako opravljate dokaj resne priprave ali treninge), potem hoji oz. hoji s palicami, po možnosti v hrib, dodajte še vaje za moč (lahko z lastno telesno težo ali na fitnesu) in vaje za ravnotežje. Slednje so ključnega pomena za starost, ki nas čaka.

Po priporočilih Svetovne zdravstvene organizacije še vedno velja, da se je za zdravje treba gibati 30 minut vsaj petkrat na teden. Po nekaterih priporočili se za gibalno enoto šteje že 10 minut gibanja v kosu. Torej ne iščite časa v dnevu, temveč si vzemite 10 minut in se gibajte.

Otroci potrebujejo več gibanja, starejši spet sorazmerno manj.

Gibanje naj bo zmerno. Ni si treba zastaviti cilja, da se morate nujno povzpeti na Triglav, da si naredite kljukico pri gibanju. Telo ima rado, da ste nežni z njim. Zato najbrž s pretiravanjem in previsokimi cilji ne bo ravno najbolj zadovoljno.

Iz prakse lahko povem, da razumevanje ustreznosti gibanja po večini narašča s starostjo.

→ Vprašanje za osebno bilanco: Kako sem z gibanjem? Kaj lahko izboljšam?


Prehrana

Sama imam glede prehrane dandanes občutek, da obstaja vsaj 15 diet in po trendu bi se nujno morala držati vsaj ene.

Če boste glede prehrane razmišljali po kmečki logiki, boste najbrž še najbližje temu, kaj vaše telo dejansko potrebuje. In ne, najbrž ne potrebuje superživil iz južne Amerike. Menim, da boste mnogo več superlastnosti našli v domačih jabolkih, sezonskem zelju, doma spečenem kruhu …

Če imate za posebno dieto razloge zaradi različnih bolezni, se izobrazite v tej smeri, da boste vedeli, katera hrana je za vaše telo res hranilna in podporna.

Za vse, ki nimate nobenih zdravstvenih omejitev, so najosnovnejša priporočila prehranjevanja naslednja:

 • jejte sezonsko
 • jejte lokalno (lokalno pomeni Slovenijo s sosednjimi državami)
 • jejte manj (sodobni človek poje količinsko preveč glede na njegove potrebe)
 • vsak obrok naj vsebuje vse nutriente, ki pa naj bodo kakovostni, hranilni
  • osnovni nutrienti so: beljakovine, ogljikovi hidrati, maščobe, minerali, vitamini
  • najbolj hranilna hrana: organi živali, zelenjava, ribe, jajca, meso, sadje … če česa od tega ne jeste, nadomestite z ustreznim živilom
 • pijte dovolj tekočine, lahko limonado, sadne/zeliščne čaje
 • ne jejte nehrane (to je vsa preveč predelana hrana, ki ne vsebuje hranil in ne podpira vašega telesa, temveč ga zmede in telo ne ve, kaj naj z njo počne; to so npr. napolitanke, čipsi, rogljički, gazirane pijače …)
 • podprite okoliške kmetovalce
 • s hrano ravnajte ekonomično
 • imejte lep odnos do hrane, bodite ji hvaležni
 • vsaj en obrok v dnevu jejte še s kom (prijatelji, družino …)

Nazaj k matematiki

Tudi prehranjevanje lahko hitro postane matematika, predvsem ko ga povežemo z vzdrževanjem telesne teže oziroma morebitnega hujšanja. Če želite shujšati, mora biti vnos manjši od porabe ali obratno. Ne obstaja toliko dednih razlogov za debelost, koliko preveč imamo debelosti med populacijo. Resno bi nas moralo skrbeti, da med mladimi debelost narašča.

→ Vprašanje za osebno bilanco: Kako sem s prehrano? Kaj lahko izboljšam?


Spanje

Menim, da je dobro in urejeno spanje še pomembnejše od urejenega gibanja in prehrane. Ko smo zaspani, se težko gibamo. Ko smo zaspani, so naše prehranske potrebe zmešane. Na vseh treh področjih moramo stremeti k ravnovesju. Vendar spanje po mojih izkušnjah tukaj malenkost odstopa.

Moje mnenje tudi zaradi lastnih težav z nespečnostjo je, da je spanje najmočnejše superživilo. In spanje deluje na naše telo kot superživilo le, ko se dogaja ponoči, v kosu, v temi, v miru oziroma tišini.

Nobene neprespane noči ne moremo nikakor nadoknaditi. Čeprav je še vedno bolje počivati čez dan, če imamo s spanjem ponoči težave.

Če je vaša največja težava spanje oz. težave, povezane z njim, preverite, ali počnete kaj od navedenega, kar moti naravni cirkiadni ritem. Če ta ritem zmotimo, se zvečer, ko bi morali postajati zaspani, to ne zgodi, prav tako se ne začne izločati spalni hormon melatonin, ki skrbi, da mirno zaspimo.

Preverite, ali zvečer gledate televizijo (televizija oddaja modro svetlobo, ki preprečuje naravne spalne procese). Če delate na računalniku ali telefonu, je bolje, da tega ne počnete zvečer ali pa si nastavite filtre modre svetlobe. Izredno pomembno za dobro spanje je, da ste zjutraj na svetlobi. Najbolje sončni. Če je ni, si lahko omislite svetlobne luči, ki nadomeščajo sončno svetlobo.

V sobi, v kateri spite, naj ne bo elektronskih naprav. Telo ima rado, da gremo spat in vstajamo ob istih urah. Za boljše spanje priporočamo meditacijo ali kakršno koli drugo večerno umirjanje. Ugotoviti morate, kaj je glavni dražljaj, ki moti vaše spanje.

Če spite premalo, to prav tako povzroča težave, kot če je vaše spanje moteno. Večina odraslih ljudi potrebuje med 7 in 9 ur spanja ponoči, v kosu, miru, tišini, temi, stran od elektronskih naprav.

→ Vprašanje za osebno bilanco: Kako sem s spanjem? Kaj lahko izboljšam?


Kje začeti?

Če se sprašujete, kaj zdaj, imam za vas namig. Najprej skozi vprašanja osebne bilance ugotovite, katero je vaše najšibkejše področje. To je tudi odgovor na vprašanje Kje začeti?

To pa zato, ker je treba krepiti svoj najšibkejši člen verige, da smo celostno močnejši. Želim vam čim več dobrega telesnega ravnovesja.


Tanja Želj

Strokovni članek je bil objavljen v reviji ADMA.


Brezplačni vodnik Telesno ravnovesje