Darilo #16: Namenski čas

V srednji šoli me je srečala tista zgodba, ki pravi: “Samo še osnovno šolo končam, potem pa bo super. Samo še srednjo šolo končam, potem pa bo vse ok. Samo še fakulteto zaključim in bo. Samo še poročim se in bo vse ok. Samo še službo dobim in sem na konju. Samo še otroke rodim, … samo še otroci končajo osnovno šolo, … samo še otroci končajo srednjo šolo, … samo še otroci, …”

Morda ste jo slišali tudi vi. Morda ste jo nekateri živeli. Morda jo nekateri živite še danes. Če jo, vam lahko povem dokaj slabo novico: čas bo minil in na koncu vam bo morda žal, zakaj niste živeli.

Sama sem vesela, da me je ta zgodba našla, ker se od takrat trudim živeti. Ne živeti drugače. Sploh živeti. Čutiti letne čase. Dihati moje obdobje življenja. Ker si pri svojih 80 želim vnukom pripovedovati lepe zgodbe o preteklosti.

Čas je tako zanimiva reč. In s hitenjem ga nimate nič več. Se sprašujete, če ga imate s počasnostjo? Ste kdaj poskusili?

Sama letos izvajam poseben projekt na sebi, da zavestno delam manj. Pa ne samo delam. Zavestno si zadam minimalno dodatnih obveznosti. Predvsem sem zaradi tega projekta znatno zmanjšala nepotrebno obiskovanje nakupovalnih centrov. Ostala sta mi čas in denar. ?

Ampak to počnem zares zavestno. In se včasih pacam v dolgčasu. Ki mi je tuj. Ki ni moja cona udobja. Moja cona udobja je delo. Veliko dela. Veliko obveznosti. In stres.

In zdaj se precej matram, da pridem ven iz tega kroga. Ni tako enostavno biti normalen. ?

V moj notesnik zdaj ne pišem samo, kdaj delam. Ampak zavestno zapišem in planiram svoj prosti čas. Tudi čas, ko bluzim in ne delam nič. Ker prej sem v prostem času pospravljala, zlagala papirje, prala perilo, likala, sesala, našla dodano delo za službo, …

Ampak danes bi želela izpostaviti še en drug čas.

Namenski čas z otrokom.

Gre za čas, ki ga namensko nameniš samo za to, da si z otrokom.

Na pomembnost tega časa me je spomnila hčerka Ela. Včasih za kakšno stvar doma naredimo tabelo, na kateri zbira nalepke. Tabela ima en glavni cilj (nazadnje je to bila domača žival muca) in več vmesnih ciljev (za spodbudo, motivacijo, …). Pri vmesnih ciljih je Ela sodelovala, kaj bo “nagrada”. Moji predlogi so bili vezani na to, kar ima Ela rada (obisk trampolin parka, obisk bazena, drsanje, …).

Ela si je naredila svoj vrstni red. uganete, kaj je dala na prvo mesto?

Čas z mami.

In ko je prišla do te nagrade, je želela, da se z njo igram družabno igro. In da moram biti ob njej brez telefona. In trajati je moralo najmanj pol ure.

Zahtevno ali nezahtevno?

Zato, da sva se povezali. Zato, da je hčerka začutila varnost. In da je dobila to, kar ji nenazadnje pripada.

Morda letos zraven prazničnih daril obesite še kako kroglico in v njo zapakirate sporočilo, na katerem piše, da otrokom ali partnerju podarjate svoj čas?

Prepričana sem, da jih bo darilo osrečilo. Če ne celo najbolj med vsemi darili.

Nazaj na vsa darila.