Moja vera

Priznam, da sem velikokrat besedo vera istovetila samo s cerkvijo in krščansko vero. To je bila posledica krščanske vzgoje v mojem življenju. Z vsem spoštovanjem do nje in cerkve, sem pri svojih (ne)srečnih 13-ih rekla temu dovolj. Ko je vaški duhovnik naznanil, da ne bo več duhovnik, ker ima nekje otroka in žensko, v katero se je zaljubil, se je tudi v mojem svetu zrušil en steber, ki so mi ga bolj po sili kot ne skušali v moje življenje postaviti starši in stari starši.

A še bolj kot ta duhovnik (ki je bil mimogrede ena boljših oseb, ki sem jih spoznala v življenju), me je pri tej veri zmedlo ravnanje mojih bližnjih. Krščanske nauke sem jemala resno. Držala sem se zapovedi in jih spoštovala. Tudi k spovedi sem šla ne vem kolikokrat, ker sem pač morala in tam pravzaprav nisem vedela, kaj naj sploh povem kot svoj greh.

In od teh vrednot, ki so mnoge zame danes še vedno smiselne in sprejemljive, me je medlo, da pa so prav moji najbližji, ki so bili najmočnejši pri usmerjanju nas otrok v vero, pri upoštevanju teh vrednot najšibkejši. In to mi ni bilo v redu. Morda je bil to celo pomembnejši razlog za umik kot duhovnikovo življenje, ki ni bilo v skladu s krščansko vero.

Ampak danes želim z vami deliti misli o eni drugi veri.

To je o veri vase, v zdravje, gibanje, v zdravo telo, pozitiven in zdrav način življenja, … o veri v to, kar je za telo nujno, da živi optimalno.

Ker sama učim različna gibanja, kako si pomagati pri bolečinah v telesu, kako se preventivno ukvarjati s športom … mi je pomembno, da sem sama dober vzor. V prvi vrsti tudi zato, da se sama dobro počutim.

Moje močno prepričanje je, da če jaz ne morem biti vzgled sebi, otrokom, strankam, bližnjim, … sem potem kot moja babica, ki me je silila v cerkev, prepričevala, da moram živeti tako, kakor narekuje ta vera, sama pa se ni držala tega, kar je zahtevala od mene.

Moja vera je na prvem mestu vera vase. Na drugem pa vera v gibanje. 

Znanstveno je dokazano, da gibanje pozitivno pomaga k boljšemu počutju in dobremu/optimalnemu zdravstvenemu stanju. V mojem svetu ima ta vera v gibanje močan in globok smisel. In želim vas prepričati, da redno vsakodnevno gibanje postane smisel tudi v vašem življenju.

Dobro je, da je gibanje:

 • primerno naši starosti,
 • gibalnim sposobnostim in
 • morebitnim težavam (ki smo si jih pač do sedaj pridelali).

Dobro je, da je gibanje:

 • redno,
 • zmerno in
 • pravilno (pri čemer nam pomagajo ustrezni strokovnjaki).

Glede na to, da nas čaka visoka pričakovana starostna doba in glede na to, da sistem od nas zahteva, da delamo oz. bomo delali dolgo, se nam/vam splača vlagati v svoje telo, v svoje zdravje, v svoj optimum.

In to odgovornost – zase, za svoje telo, zdravje in to, kar počnemo, nosimo samo sami. Prej ko to zares “zaštekate”, bolje je za vas, vaše zdravje in vaše telo.

 

 

  1 comment for “Moja vera

 1. Marjana
  May 18, 2018 at 8:09 pm

  Tanja, odličen članek! Res sem ga z veseljem prebrala in se strinjala z vsako besedo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *